De SMART methode is misschien wel de meest bekende om doelen te stellen. Je kan de methode inzetten voor persoonlijke ontwikkeling maar ook teamdoelen, of zelfs organisatiedoelen. Een doelstelling smart maken zorgt ervoor dat het doel specifiek wordt en het voor collega’s gemakkelijker wordt om een doel te bereiken.
Een voorbeeld van smart doelstelling is bijvoorbeeld:
“Binnen 3 jaar willen we de omzet van de organisatie met 35% verhogen door onze bestaande producten in het buitenland te verkopen, om zo een groter marktaandeel te bereiken.”
Een SMART doelstelling geeft een goede houvast binnen een organisatie. Vaak is het ook de eerste gedachte of de gewoonte in de organisatie om doelen SMART te formuleren.
Als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Het gevaar voor elke organisatie is stilstaan of ongemerkt achteruit gaan. Door op een andere manier doelen te stellen kan je dit voorkomen.
Een andere aanvliegroute is juist niet alles te kaderen en in cijfers uit te drukken. Of juist een aantal elementen om te draaien of er een alternatief voor te vinden.
De BHAG, de Big Hairy Audacious Goal is een van de andere manieren waarop je doelen kan stellen.
Zowel een acceptabel als realistisch doel houdt mensen binnen de geijkte denkkaders. Wat zou er gebeuren als je een doel grootser neerzet, of op een andere manier de realiteit wat meer loslaat? Het kan de BHAG zijn, maar ook voor de kortere termijn.
Een doel dat compleet buiten je vaste manier van werken ligt. Stel je je doel een keer anders en ervaar je twijfel bij jezelf of bij anderen of je het wel gaat halen? Dan zit je waarschijnlijk op het goede spoor.