Vier tips om meer te halen uit non verbale communicatie

Wat is non verbale communicatie en hoe kan je dit bij jezelf verbeteren? Wat is waar en wat zijn aannames? We delen in dit artikel een aantal praktische tips om je communicatievaardigheden te verbeteren.

Wat is non verbale communicatie?

Een groot deel van onze communicatie is non verbaal. Het zijn de lichaamshouding, gebaren, intonatie van de stem, gezichtsuitdrukkingen, ademhaling, geur en zelfs kleding. Het is eigenlijk alle communicatie die niet in woorden is gevat.

Een groot deel van onze communicatie vindt onbewust plaats. Zo let je niet continu op je eigen houding en de frons in je eigen gezicht, als je tegelijkertijd praat of luistert naar de ander.

Aan non verbale communicatie liggen vaak aannames ten grondslag. Daarom vind je in dit artikel niet de meest voor de hand liggende tips! Vanuit onverwachte hoek delen we waar je rekening mee kan houden in non verbale communicatie en hoe je daarop je communicatievaardigheden kunt verbeteren.

Het begrijpen van non verbale communicatie

Non-verbale communicatie is vaak gebaseerd op aannames. Zo zou het betekenen dat als je met je armen over elkaar staat, je een gesloten of beschermende houding aanneemt. Sommige studies suggereren dat naar links boven kijken impliceert dat je liegt. Er is echter geen bewijs voor.

Maar al te vaak nemen we aan dat iemand ‘iets denkt’. Naast dat iets ons verkeerd aangeleerd is (zoals bovenstaande) ligt de oorsprong van onze aannames in ons eigen brein.

“Iemand die steeds lacht, die is niet te vertrouwen!” Een uitspraak uit een van onze trainingen. Wat hier gebeurt is dat vooral je eigen brein met je aan de haal gaat, als je dit denkt. Het is ingeprent in je amygdala, het deel van het brein dat betrokken is bij het aansturen van flight, flight en frezen reacties. Ergens heb je geleerd dat dit gevaar betekent.

Stap 1 in non-verbale communicatie is: een open houding aan te nemen en bewust te zijn van mogelijke aannames en oordelen.

Non verbale communicatie verbeteren

Tip 1: Actieve luisterhouding aannemen

Door een actieve luisterhouding aan te nemen voorkom je dat je gesprekspartner (verkeerd) aanneemt dat jij niet geïnteresseerd bent. In de ogen aankijken, je telefoon weg leggen, regelmatig knikken, samenvatten en doorvragen of tussendoor een aantekening maken kan de ander het gevoel geven dat je actief luistert en meedenkt.

 

Tip 2: Stiltes laten vallen

Tel in je hoofd van vijf terug naar een. Dit is een van de technieken die je kan toepassen tijdens het luisteren. Soms vertelt iemand dan net iets meer, of iets anders. Ook kan het zijn dat iemand in die tijd andere non-verbale communicatie laat zien. 

Misschien voelt het voor jezelf even oncomfortabel om juist langer stil te blijven. We zijn vaak gedreven om stiltes maar op te vullen. Toch kan het je veel opleveren de stilte net wat langer te rekken dan je gewend bent.

Tip 3: Doorvragen op het juiste moment

Het zit hem niet alleen in de woorden die je kiest in verbale communicatie. Bij doorvragen gaat het ook om het juiste moment of de juiste timing.

Doorvragen kan je doen als je zelf ergens meer van wilt weten, maar ook als je het idee hebt dat de ander ergens aan twijfelt of ongemakkelijk is. Ook iemand uit laten praten is onderdeel van je non-verbale repertoire!

 

Tip 4: Wees een OEN

Oftewel, weer Open, Eerlijk Nieuwsgierig. Door deze houding bewust aan te nemen, zal je gesprekspartner ook zien dat je er zo in staat. Het straalt namelijk bewust en onbewust af op de houding van ons hele lichaam.

Onbewust leven er een hele hoop aannames in ons. Door een open, eerlijke en nieuwsgierige houding aan te nemen maak je ruimte om aannames boven tafel te krijgen en ruis op de lijn weg te halen.

Benieuwd naar de aanpak van Start2Create? We begeleiden teams en organisaties in o.a. bedrijfsleven, sport, welzijn en onderwijs. Ook trainen we professionals in anders denken en communicatievaardigheden.

Ontdek hier onze communicatietraining

 

Meer weten? Laat hieronder je gegevens achter of neem contact op met ons. Direct met Kyra kan ook, kyra@start2create.nl / 06 19 83 62 63.



    Kyra van Leeuwen

    Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

    Etienne Verhoeff

    Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.