Neurobics - gym voor je brein

Het brein. Het is misschien wel het meest ongrijpbare en fascinerende deel van lichaam. Soms slaat je brein op hol. Soms duwt het je in een richting. Soms slaat het vast. In onze trajecten en opleidingen zijn we steeds bezig het brein uit te dagen. Oftewel neurobics.

Je kan je breinactiviteit bewust beïnvloeden. Als kind ga je naar school en je leert daar taal en rekenen. Dagelijks maak je nieuwe hersencellen aan met je opdrachten. Je kan ook de rust opzoeken en gaan mediteren. Zelfs dan help je je brein zich te ontwikkelen. Monniken schijnen beter ontwikkelde hersengebieden te hebben en meer connecties in het brein.

In dit artikel nemen we je mee in een stukje theorie, maar we dagen je ook uit met enkele neurobics oefeningen. Manieren om je brein te stimuleren en je geheugen te trainen.

Een stukje theorie

Ons brein is opgebouwd uit miljarden neuronen (zenuwcellen). De verbindingen tussen de neuronen worden synapsen genoemd. Dit aantal kan in de biljarden lopen, schatten onderzoekers. De verbindingen kunnen afhankelijk van je omgeving en wat je aan het doen bent, van vorm veranderen. Het is een continu en wonderlijk proces.

Zuurstof voor je hersenen

Elke dag sterven er miljoenen neuronen af en maakt het brein nieuwe aan. Het is belangrijk dit te stimuleren. Het actieve gebied van de hersenen gebruikt meer energie, en daarmee zuurstof en glucose. Er wordt ook meer bloed naar dit gebied gebracht. Als je je hersenen activeert, loopt het bloed naar de werkende hersencellen. Dat laten MRI-scans ook zien. Als een hersencel inactief is, ontvangt hij minder bloed tot hij afsterft.

 

Actieve hersencellen hebben de neiging om dendrieten te produceren. Een soort kleine armen die verbinding maken met andere cellen. Hoe groter het neurale netwerk van de cel, hoe groter de mogelijkheid om te worden geactiveerd en te kunnen overleven. Bovendien produceren actieve hersencellen een eiwit (zenuwgroeifactor) dat de neuronen markeert als actief, responsief of gedifferentieerd.

Neurobics

De aanmaak van nieuwe hersencellen blijft het hele leven doorgaan. Al lijkt het na de 80 wel iets af te nemen. Veel zitten en je hersenen niet uitdagen zijn niet bevorderlijk voor je brein. Professor Erik Scherder heeft het al vaak over bewegen (minimaal een half uur per dag) en over wat muziek doet voor de hersenen. Maar neurobics is ook een mooie en simpele manier.

Doorbreek het automatisch brein met je niet-dominante kant

Neurobics doorbreekt je vaste patronen en je automatisch brein. Benieuwd? Pak dan nu pen en papier.

Ok, in welke hand heb je je pen nu vast? Waarschijnlijk in je vaste schrijfhand. Bijna automatisch gaat dat. Ervaar eens wat er gebeurt als je je pen in je andere hand pakt (de hand waar je normaal niet mee schrijft) en je je naam opschrijft. Het hoeft niet netjes. Het hoeft niet perfect. Door geregeld met je andere hand te schrijven, gaat je brein in een andere stand. En maak je nieuwe neuronen aan.

Maak je graag muziek? Speel dan eens met je niet-dominante kant je instrument. Of sport je graag? Kies dan ook eens voor je andere hand of been en ervaar na een tijdje trainen het verschil in gevoel als je weer terugkeert naar je comfortabele kant.

Ben je geen muziek- of sportfanaat, poets dan je tanden eens met je andere hand.

Wil je meer informatie over ons trainingsaanbod? Laat het ons weten.

    Brainstorm effectiever maken

    Ok, nog één breinoefening

    Om het af te leren dan. Nog één breinoefening. Heb je wel eens een squat gedaan? Door de knieën, billen naar achteren duwen om zo je spieren te trainen. Doe de squat eens met je amen kruislings en terwijl je in je oorlellen knijpt. Het klinkt gek. Het is misschien raar om te doen. Maar juist omdat het anders is zorgt het voor de aanmaak van nieuwe hersencellen. Een kleine moeite, groot plezier.

    Het grotere werk: pas je routines aan

    Neurobics is iets dat je zelf kunt doen met kleine handelingen. Maar ga je voor het grotere werk? Je kan wat anders inbouwen in je routines. Denk aan de route die je aflegt naar de supermarkt. Of alleen al als je koffie pakt. Je kan al iets heel anders inbouwen. Eén spelregel: maak het leuk.

    Leer creatief denken

    De creatief denken methodiek helpt je uit vaste denkkaders te stappen. Met de tools heb je handvatten om met ècht anders denken aan de slag te gaan.

    Je maakt niet alleen nieuwe verbindingen aan. Je ontdekt ook nieuwe oplossingen, zelfs in minder tijd. Wil je experimenteren of zoek je ideeën hiervoor? Ontdek dan onze toolbox. Of, ontdek onze opleiding creatief denken.

    Ontdek onze opleiding creatief denken

    Toolbox

    Uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN…!’ Wij trainen professionals in creativiteit, lef en leiderschap. Een greep uit onze tools vind je in de gratis online toolbox. Zo kan je zelf al beginnen. En je collega's ook.

    Kyra van Leeuwen

    Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

    Etienne Verhoeff

    Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.