Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde type muziek kunnen bijdragen aan ons werk. Sommige muziekstijlen kunnen je helpen met leren of informatie verwerken. Andere soorten muziek zorgen juist weer voor afleiding van achtergrond geluid en dan is er muziek die zorgt voor een ‘Eureka’ moment.
We nemen zes muziekstijlen door die een boost kunnen geven aan je creativiteit en productiviteit.
Kan je niet wachten? Ontdek dan hier onze Spotify playlist met muziek tussen de 50 en 80 beats per minuut. Heeft een nummer tussen de 50 en 80 beats per minuut, dan kan kom je brein in een alpha staat. De hersenen zijn dan relaxter, je wordt minder kritisch en je bent meer open minded.
Hieronder ontdek je er meer over, en over andere muziekstijlen die jou aan meer creativiteit helpen.
Bekijk hier de Start2Create playlist!
1. Klassieke muziek
Als eens gehoord van het Mozart effect? Luisteren naar klassieke muziek zou kinderen intelligenter maken. Sterker nog, het zou de activiteit in je brein vergroten en zelfs een positief effect hebben op je gezondheid. Voor je nu gelijk Mozart of Bach opzet en stopt met lezen, het ligt iets genuanceerder. Maar in diverse studies kwam wel naar voren dat mensen, terwijl ze luisteren naar klassieke muziek, puzzels beter konden oplossen. Dat zou kunnen komen door er in klassieke orkestwerken niet wordt gezongen. Dat zorgt voor minder afleiding. Maar klassieke muziek zorgt ook voor rust en het reduceren van stress. Sterker nog, studenten die naar klassieke muziek luisterden, scoorden 12% beter op hun examen. Dus moet je ergens voor studeren? Zet Für Elise op!
2. Sound of Nature
Golven. Kabbelende beekjes. Een waterval. Het geluid van de natuur heeft duidelijk haar functie voor de concentratie bewezen. Onderzoekers van het Rensselaer Polytechnic Institute ontdekten dat de geluiden van de natuur zorgen voor een betere stemming en focus bij medewerkers. Ze waren productiever en hadden een positiever gevoel als ze aan het werk waren met de geluiden van de natuur op de achtergrond.Vogeltjes en andere dierengeluiden kunnen overigens weer zorgen voor afleiding. Dus liever een beekje dan een volière als achtergrondgeluid op kantoor.
3. Filmmuziek
Klassiek. Dramatisch. Romantisch. Een goede soundtrack van een film kan heel goed zorgen voor inspiratie of zelfs het effectief wegwerken van je to-do list. Je bent bezig met een Plan van Aanpak en op de achtergrond zwelt het orkest aan tot een climax. Je krijgt onbewust het gevoel dat je de wereld aan het veranderen bent. En dat zorgt weer voor meer concentratie en productiviteit. Zelfs als je moe bent kan filmmuziek zorgen voor een extra boost.
4. Game muziek
Dit klinkt misschien een beetje gek. Maar muziek uit games kan enorm goed helpen om je te focussen. Waarom? Een videogame is ontworpen om al je zintuigen te prikkelen. Muziek is daarbij van wezenlijk belang. Het moet je helpen een game uit te spelen en focus te behouden. Je moet niet worden afgeleid, maar meegenomen worden in het verhaal.
Over het algemeen zitten er in gamemuziek geen stemmen of teksten en de muziek is erop gebouwd om je voorwaarts te laten bewegen. De gameindustrie heeft flink geïnvesteerd in het onderzoek naar de juiste muziek en de effecten ervan.
5. 50 tot 80 beats per minuut
Sommige muziek zorgt voor focus. Andere soorten muziek stimuleren de creativiteit. En dat vinden wij bij Start2Create interessant. Hoe kan muziek bijdragen aan een effectieve heisessie. Of een succesvolle strategische dag? Studies hebben aangetoond dat de muziek dan 50 tot 80 beats per minuut moet hebben. Dit stimuleert creativiteit en het leren.
Dr. Emma Gray werkte samen met Spotify om de voordelen van bepaalde type muziek te ontdekken. Heeft een nummer tussen de 50 en 80 beats per minuut, dan kan kom je brein in een alpha staat. Volgens wetenschappers zijn hersenen dan meer relaxed en dat zorgt ervoor dat we minder kritisch en meer open staan. Je gaat dus automatisch van de ‘Ja, maar…’ modus naar de Ja, en…’ modus.
Daarom hebben we in de Start2Create play list ook veel muziek tussen 50 en 80 beats per minuut.
6. Jouw favoriete muziek
Stel je moet een project afmaken maar je hebt er eigenlijk niet de energie voor. Het kan dan helpen om muziek op te zetten die je zelf prettig vindt. Onderzoeken hebben aangetoond dat het afspelen van jouw eigen muziek voor een verbetering van de stemming en productiviteit kan zorgen. Tesera Lesiuk, een assistent professor in muziek therapie op de Universiteit van Miami ontdekte dat deelnemers aan een studie hun taken sneller afrondde en betere ideeën ontwikkelden door het opzetten van hun eigen muziek. De enige uitzondering was als de muziek te afleidend was. Dat kon komen door te snelle muziek of de teksten.