Missie Visie Strategie

Als je een plan maakt leer je vaak te werken vanuit de stappen missie, visie, strategie. Maar wat is verschil en waar begin je? En komt de visie voor de missie? Of is het toch andersom?

Wat is een missie?

De missie is het fundament onder de organisatie. Hij is vaak tijdloos. Het goed over wie je bent als bedrijf of organisatie. Waar staan we voor? Heel zwaar gezegd gaat dit over de waarden waar je voor staat. Vaak is de missie ook formuleer uit geleerde lessen in het verleden. 

Een missie is ook vaak gekoppeld aan de oprichter van het bedrijf. Kijk maar naar Apple. Steve Jobs eerste doel was niet om geld te verdienen, maar producten te ontwikkelen die impact maakte op het leven van de mensen. Apple’s Mission statement was dan ook om een bijdrage te leveren aan de wereld door producten te maken die de mensheid vooruit helpen. Zie hier de koppeling tussen oprichten en missie van het bedrijf. Eindelijk wil je een missie die  wordt gedragen door het hele bedrijf en daarmee wordt geïntegreerd in de handelswijze van jouw team.

Hulpvragen om een missie te schrijven:

  • Waar staan we voor?
  • Wat zijn onze normen en waarden?
  • Wat is onze reden van bestaan?
  • Wat motiveert ons?

Wat is een visie?

De visie zorgt voor concrete handen en voeten aan de missie. Hoe gaan we het aanpakken als organisatie? Bijvoorbeeld de komende vijf jaar of tien jaar.

Bij de visie kan je ook je BHAG (of Grote Gedurfde Doel) gebruiken als leidraad. De visie is ook veel meer naar buiten toe gericht en vertelt waar je als bedrijf voor gaat. Heb je een heldere visie, dan kan je makkelijk richting geven aan je bedrijf of organisatie. Vaak is een visie nog vaag. Een groot, gedurfd doel geeft dan meer houvast.

Zeg je veiligheid en auto denk je gelijk aan Volvo. Wist jij bijvoorbeeld dat Volvo de bedenker is van de driepunt veiligheidsgordel? Bij de introductie in 1959 was er veel weerstand bij gebruikers. Inmiddels heeft de gordel miljoenen levens gered. Het automerk Volvo ontwikkelde een nieuwe visie in 2007: niemand zou nog een ernstig of fataal ongeval mogen krijgen door een nieuwe Volvo. Deze visie hielp het bedrijf om een aantal gedurfde beslissingen te nemen voor de toekomst.

Strategie

Je hebt je missie en visiedocument geschreven. Dan is het tijd voor actie. Oftewel de strategie. Want je wilt je visie niet voor niets geformuleerd hebben natuurlijk. In de strategie staat wat je gaat doen. Wanneer. Waarom. En ook wie. Door duidelijke acties op te schrijven is de kant dat de strategie slaagt een stuk groter. Hier komt ook verantwoordelijkheid binnen het team naar boven en eigenaarschap bij jouw medewerkers.

Missie, visie en strategie ontwikkelen

Ben je nu bezig om een missie, visie of strategie te ontwikkelen?

  • Bedenk met wie je dit doet. Met 4 mensen bedenken en daarna uitstrooien over de organisatie? Of zijn er nog andere mogelijkheden?
  • Stap in de overleggen zelf uit de geijkte denkpaden. Eerst onbelemmerd denken kan uitdagend of zelfs ongemakkelijk zijn. Daarmee verken je wel nieuwe wegen en kom je soms tot speerpunten waar je eerder niet aan dacht met elkaar.
  • De laatste vraag: Hoe maken we mensen eigenaar van plannen, zonder te overtuigen? En zonder te zeggen wat ze moeten doen?
  • Sluit af met een Actie-Redactie. Laat elkaar niet meteen vrij, maar bouw een half uur of kwartier in om de eerste actiepunten al te realiseren.

Ik wil graag meer weten! Dus laten we contact maken.

Contact

Kyra van Leeuwen

Speelde als golfster op de Europese Tour. Studeerde af in organisatiesociologie. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

Etienne Verhoeff

Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

Start2Create
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.