Tot voor kort werd je als prima leider gezien als je goede resultaten boekte en je doelen haalde. Tegenwoordig is vooral ook de manier waarop je als leidinggevende je mensen meeneemt doorslaggevend voor succes. Want stel dat je wel doelstellingen behaalt, maar intussen zijn er mensen die mopperen en er is een hoog verloop in een team of organisatie, hoe succesvol ben je dan?
In dit artikel lees je over de volgende leiderschapsvaardigheden:
Een sterke leider heeft een visie voor ogen en weet anderen daarin mee te nemen. Of het nu gaat om een visie op persoonlijk vlak of op werkvlak. Deze visie ook nastreven, maar ook wendbaar zijn in strategie, is een van de belangrijkste kerncompetenties van leiderschap.
“Waar het vaak misgaat is als een strategie niet met maar voor anderen wordt bedacht,” vertelt Kyra, mede-eigenaar en facilitator bij Start2Create. “Inspraak van de werkvoer of uitvoerende functies wordt liever vermeden, is te spannend, of er gaat een tergend lang proces van een-op-een gesprekken aan vooraf. Groepsoverleggen verzanden vaak in de bekende discussies, of steeds dezelfde mensen aan het woord. Hier ook voor hebben en dit in goede banen kunnen leiden, is een van de belangrijkste leiderschapsvaardigheden tegenwoordig. Het is onze job te begeleiden naar draagvlak, eigenaarschap en actie. Verrassende concepten en acties waar mensen zelf achter staan.’
Tegenwoordig kan geen enkele organisatie meer wendbaar zijn zonder denken in (nieuwe) kansen. Creativiteit en lef zijn niet voor niets de meest gevraagde competenties van medewerkers, evenals eigenaarschap. Door in het proces en in vergaderingen creatief denken te stimuleren, voorkom je dat je continu in cirkels blijft gaan.
Als je doet wat je deed, krijg je wat je had.
Zie jij de kansen wanneer anderen vastlopen? Of zie je vooral beren op de weg? Een team aansturen waar de mensen vastlopen heeft de creativiteit van een leider nodig. Iemand die niet alleen zegt wat het team moet doen, maar waarbij mensen zelf actief in oplossingen durven denken. Het faciliteren van die openheid en fouten durven geven, is ook een belangrijke leiderschapsvaardigheid.
Welke gesprekstechnieken moet je zeker beheersen in je leiderschapsvaardigheden?
LSD – Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Maar niet zomaar. Het gaat erom dat je ook goed weet hoe je dit doet. Pro-actieve luistervaardigheden betekent anticiperen op wat een ander zegt en bewust zijn van je eigen oordelen en aannames. Oordeel uitstellen zorgt voor meer openheid bij een ander, hoe oneens je het ook bent. Bij samenvatten is het de kunst de woorden van de ander zo veel mogelijk te gebruiken en niet een eigen interpretatie eraan te geven. De ogenschijnlijk kleine nuance kan voor de ander een groot verschil zijn. Doorvragen doe je het beste met wat- en hoe-vragen.
ANNA thuislaten (Altijd Navragen, Nooit Aannemen). Aannames en oordelen zijn sneller gemaakt dan je denkt. Ook onbewust. Door vragen te stellen en je ‘Ja, maar…’ om te buigen naar ‘Ja, EN’ heb je al een hoop hordes overwonnen.
DIK (Denken in Kwaliteiten, of Denken in Kansen). Kom niet alleen met een probleem, juist ook met een oplossing! Denken in kansen begint bij jezelf en heeft effect op de rest van de organisatie.
De technieken hebben effect op motivatie, betrokkenheid en begrip voor jouw beslissingen als leider.
Welke gesprekstechnieken je ook hanteert, onderliggend heeft iedereen altijd een voorkeur in denkstijl.
Soms vraagt een persoon of situatie een net andere aanpak in communicatie. Door als leider kennis te hebben van je eigen hoofdstijl(en), kan je bewust bruggen slaan in communicatie en anderen in beweging zetten.
Je hebt van alle denkstijlen wel iets. De vraag is wat jouw tendensen zijn tijdens een comfortabele en tijdens een oncomfortabele situatie.
In basis kan je ervan uit gaan dat je van één stijl doorgaans wat meer hebt, gevolgd door een of meer ondersteunende stijlen.
Type handelen
Ben je actiegericht? En maak je makkelijk besluiten? Ben je direct in je communicatie en houd je van beweging in de tent? Dan is de kans groot dat je in kleurencommunicatie wat van ‘rood’ hebt in je profiel.
Type analyseren
Wil je graag begrijpen wat anderen bedoelen, of wat er gebeurt? Houd je van structuur en overzicht? Dit typeert de analytische denkstijl en correspondeert vaak met ‘blauw’.
Type toenaderen
Krijg je energie van informele contacten, zet je graag humor in en houd je verbinding en sfeer tussen mensen in de gaten? Met regelmaat met een lach op je gezicht sta je mogelijk te boek als benaderbaar en heb je een flinke dosis ‘geel.’
Type aanpassen
Beweeg je makkelijk mee met anderen, geef je ruimte aan de ander, ben je loyaal en besteed je veel aandacht aan gevoel? Aanpassen is dan een van je kernkwaliteiten. In veel gevallen komt dit redelijke overeen met de kleur ‘groen’ in kleurencommunicatie.
De vraag is ook hoe je innerlijke drijfveren aanzet bij mensen. Daarvoor moet je kennis hebben van de personen in je team en is het belangrijk te weten waar mensen op aangaan en van afhaken.
Gaat iemand juist aan op veel vrijheid, of blijkt iemand structuur en richting nodig te hebben?
Heeft iemand extra behoeften aan complimenten, of juist meer aan het behalen van resultaten of het winnen van een competitie?
Hier inzicht in hebben, maakt je een leider met oog voor medewerkers die beter in staat is mensen te motiveren.
Ben je vooral op zoek naar nieuwe kansen? Of heb je baat bij structuur en voorspelbaarheid? Hak je makkelijk knopen door of peil je het liefst ieders mening?
De leiderschapsstijl die je toepast zegt ongetwijfeld veel over jouw leiderschapskwaliteiten en wat bij jou als persoon past. Soms ligt de grootste winst om een betere leider te worden in het herkennen van je eigen valkuilen en het anders (durven) handelen.
Een voorbeeld: Ben je iemand die graag grip heeft? Dan kan loslaten je veel opleveren. Blijf duidelijk je intenties communiceren, zoals het willen begrijpen van een proces of keuze.
Of: laat je vooral juist veel over aan mensen door hen ruimte te geven? Dan is de vraag of zij zelf wel de besluiten kunnen en durven nemen, en of ze misschien van jou toch nog wat nodig hebben.
Misschien denk je bij creatief denken als eerste vooral aan het genereren van nieuwe ideeën. En niet zozeer aan leiderschapskwaliteiten. Toch gaat het in de kern om een andere manier van werken, samenwerken, communiceren en beslissingen nemen.
“We zien groepen zelf tot oplossingen komen voor vraagstukken. Als wij als Start2Create facilitator zijn, zullen wij nooit zeggen hoe iets gedaan moet worden. De deelnemers zijn volledig eigenaar van een idee of plan. Alles draait om energie, teamdynamiek en draagvlak,” vertelt Kyra van Leeuwen, mede-oprichtster en facilitator bij Start2Create.
“In plaats van dat een directeur plannen over de bune gooit, is het aan ons mensen mee te nemen in het verhaal. Of de kaders. We zetten de methodieken van anders en creatief denken dan strategisch in, om tot een gedragen visie of gezamenlijk gedurfd doel te komen.”
Als leidinggevende word je door anders en creatief denken bewuster van je eigen rol en manier van leidinggeven. Ook ontdek je met elkaar nieuwe wegen die je van te voren niet had kunnen bedenken. Tijdens een creatief denken proces worden rollen en taken duidelijk en ontstaat er eigenaarschap.
Start2Create begeleidt organisaties in tal van vraagstukken, middels anders en creatief denken. Met als resultaat een nieuwe energie, andere oplossingen en nieuwe wegen.
In de Start2Create Academy ontdek je ons trainingsaanbod voor professionals. Leer anders denken, anders vergaderen en op een andere manier gesprekken insteken. Hier lees je er meer over.
Meer weten of een keer sparren? Neem dan contact op met Kyra (06 19836263 / kyra@start2create.nl)