Leiderschapsstijlen: de verschillende soorten leiderschap

Er zijn tientallen leiderschapsstijlen, immers geen mens en organisatie is hetzelfde. Maar welke stijlen zijn er? En hoe kan jij succesvol worden als leider?

Diverse leiderschapsstijlen

Leiderschap gaat over de juiste besluiten nemen en ervoor zorgen dat anderen overgaan tot uitvoer. Vaak word je als succesvol gezien als doelen en ambities zijn gerealiseerd. Toch schuilt er meer achter en hoe je verschillende leiderschapsstijlen echt kunt benutten.

“Met hoe je anderen aanstuurt en meeneemt in je manier van denken, heb je geen verzekering dat anderen begrip hebben voor jou als leider,” vertelt Kyra van Leeuwen, mede-eigenaar bij Start2Create en voormalig topsporter (golf). “Soms zien we dat leidinggevenden het niet begrijpen dat anderen niet meegaan in plannen, of niet die 1% per dag groeien. Zo liggen over en weer kansen. De oorsprong van ruis of mismatch ligt vaak in de verschillende denkstijlen, hoe een brein werkt èn in non-verbale communicatie.”

Welke verschillende soorten leiderschapsstijlen zijn er?

Hier lees je meer over verschillende soorten leiderschapsstijlen en hoe je jezelf verder kan ontwikkelen in leiding geven.

De vier leiderschapsstijlen volgens Hersey en Blanchard

Er zijn tientallen leiderschapsstijlen te onderscheiden, elk met hun eigen betekenis en meerwaarde die per situatie verschilt. We lopen een aantal bekende leiderschapsstijlen voor je af. Ken Blanchard hield het redelijk compact met vier stijlen: sturend, coachend, steunend en delegerend. Welke stijl nodig is hangt af van hoe competent medewerkers zijn in de uit te voeren taken. 

1. Aansturend leiderschap

Je geeft als leider sturing middels heldere en specifieke instructies. Ook stap je in een toezichthoudende rol. Medewerkers zijn in dit geval nog niet competent en hebben dus duidelijke aansturing nodig volgens hem.

2. Coachend leiderschap

Doel van deze stijl is dat een team uiteindelijk zelfstandig bepaalde werkzaamheden kan uitvoeren. Hierbij gaat het ook om de de houding van mensen. Bij het uitdelen van taken wordt tegelijk om feedback of input gevraagd. Verder is er sprake van een motiverende rol en is er oog voor de onderlinge verstandhouding. Nieuwe initiatieven worden aangemoedigd.

3. Ondersteunend leiderschap

Deze stijl gaat over luisteren naar behoeften van medewerkers en betrokkenheid peilen. De leider neemt hier ondersteunend gedrag aan. Als mensen gebrek aan zelfvertrouwen of motivatie hebben kan deze type leiderschapsstijl een steun in de rug zijn.

4. Delegerend leiderschap

Volgens Blanchard is deze stijl geschikt als je medewerkers ruimte en vrijheid wil geven. Je kan op afstand blijven, terwijl je mensen zelf oplossingsgericht te werk gaan bij uitdagingen. 

Andere leiderschapsstijlen

Er zijn inmiddels zo veel leiderschapsstijlen in de literatuur terug te vinden, dat je soms overlap ziet. Of dezelfde stijl komt onder dezelfde noemer terug. We zetten er een aantal voor je op een rij. 

Autocratisch, autoritair of directief leiderschap

Dit zijn diverse benamingen, maar komen grotendeels met elkaar overeen. Rode draad is dat het hier om een taakgerichte stijl gaat, waarin doelen en ambities centraal staan. De stijlen werken effectief als er snel beslissingen genomen moeten worden of als er sprake is van een crisissituatie. 

De menselijke maat komt daarentegen minder aan bod en er is geen ruimte voor meningen of creatieve inbreng. Communicatie is meer eenrichtingsverkeer, in plaats van open. 

Participatief of democratisch leiderschap

Het gaat hierbij om het motiveren en stimuleren van medewerkers en lijkt in die zin ook veel op de coachende stijl. De hoge mate van betrokkenheid is bovendien ook nuttig bij draagvlak creëren. De valkuil bij deze stijl is dat er eindeloos wordt vergaderd en te weinig wordt gehandeld.

Laissez-Faire leiderschap

Deze stijl lijkt sterk op het delegerende leiderschap van Blanchard. De stijl is succesvol als er sprake is van een team met ervaren mensen met expertise en zij goed zelfstandig kunnen werken. Door de medewerkers het te laten doen, komt dit ten gunste van de ontplooiing van de leden van het team en voor het project waar ze voor werken. Uitdaging blijft om onderling nieuwe ideeën en wensen in te brengen en groepsdenken voor te blijven.

Transformationeel leiderschap

Niet alleen zie je vaak een inspirerende visie bij deze leider. Ook is er oog voor intrinsieke motivatie, innovatie vrijheid en vertrouwen bij medewerkers. Normen, waarden, behoeften en capaciteiten van de medewerkers staan centraal.

Transactioneel leiderschap

Dit is ook een stijl die gebaseerd is op het ruilprincipe. Doelstellingen, procedures en beleid staan centraal. Beloning en ‘straf’ worden vervolgens ingezet om medewerkers te motiveren. Het is een meer taakgerichte stijl van leidinggeven, met minder oog voor de menselijke kant en persoonlijke ontwikkeling.

Situationeel leiderschap

Situationeel leiderschap staat in het teken van flexibel reageren op verschillende situaties en aanpassen in leiderschapsstijl, aan de hand van waar de situatie om vraagt. Het kan dus een combinatie zijn van de hiervoor genoemde leiderschapsstijlen die je in iemand terug ziet. Deze wendbaarheid vind je ook wel terug onder de noemers adaptief of agile leiderschap.

Om terug te komen op Ken Blanchard: het meebewegen tussen zijn vier stijlen, dus situationeel leiderschap, is de essentie van zijn model. De hoofdvraag blijft: wat hebben de medewerkers nodig?

Hoe kan je de benodigde leiderschapsstijlen ontwikkelen?

Wat zijn jouw valkuilen in leidinggeven? Hoe kan jij jouw sterkste competenties tot hun recht laten komen? De basis voor het ontwikkelen van je leiderschapskwaliteiten is zelfkennis. In onze opleiding train je je creativiteit en communicatievaardigheden. We geven je in een vierdaagse opleiding diverse praktische handvatten, zodat je meteen stappen kan maken in persoonlijk leiderschap èn hoe je leiderschapsvaardigheden, creativiteit en LEF optimaal kan inzetten in je werk.

Wat je o.a. leert in de opleiding:

  • Bewustwording van je eigen rol als teamleider of directeur;
  • Hoe je kan kijken naar dynamiek en energie in een groep, en hoe je dit kunt beïnvloeden;
  • Zelf creatief zijn in de ontwikkeling van concepten en visie, met lef;
  • Communicatievaardigheden versterken;
  • Non-verbale communicatie – en of jouw non-verbale repertoire wel overeenkomt met jouw gewenste leiderschapsstijl.

En natuurlijk tal van brainstorm werkvormen en strategische tools om plannen te ontwikkelen, met draagvlak.

Ontdek de opleiding

Ik wil meer weten over het ontwikkelen van mijn leiderschapsvaardigheden.Bel of mail me!

    Welke leiderschapsstijl heb je wanneer nodig?

    Organisatiecultuur, context en werkdoelen hebben allemaal invloed op hoe je het beste een team of organisatie aanstuurt.

    • Naast de competenties van medewerkers kan je ook kijken naar hun huidige prestaties: presteren ze al goed, of is er iets nodig om hen beter te laten presteren?
    • Taken en uitdagingen voor medewerkers of de organisatie kunnen per moment verschillen. 
    • Binnen één team alleen al kan een diversiteit aan persoonlijkheden zitten, met hun eigen communicatiestijlen die net een andere aansturing nodig hebben.

    De kunst is de context te herkennen te interpreteren welke stijl hier de beste invloed op heeft. Het is dan ook logisch dat je meerdere leiderschapsstijlen terug ziet komen op de werkvloer.

    Waarom Start2Create?

    Van ‘Ja, maar…’ naar ‘Ja en…! Denken in kansen en mogelijkheden in plaats van beperkingen. We dagen je uit anders te denken tijdens een strategische sessie, teambuilding sessie of bij het ontwikkelen van plannen voor je organisatie.

    Met Start2Create tref je geen standaard training van zenden, lang zitten en rollenspellen. Wat dan wel? Dynamische tools, een glimlach en de creatief denken methodiek. Altijd praktisch ingestoken.

    Maak kennis met het team

    Kyra van Leeuwen

    Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

    Etienne Verhoeff

    Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.