Gesprekstechnieken

Met de juiste gesprekstechnieken kan je meer uit een gesprek te halen. Ontdek hier praktische handvatten en technieken die je kan benutten tijdens het voeren van gesprekken.

Wat zijn gesprekstechnieken?

Met gesprekstechnieken kun je meer uit communicatie halen. Denk aan vraagtechnieken, non-verbale communicatie, presentatie en schakelen met de communicatiestijl van de ander. Of misschien ken je LSD, OMA, DIK en ANNA.

Welke gesprekstechnieken zijn tegenwoordig onmisbaar?

Er zijn tal van tools om je gespreksvaardigheden te trainen. Misschien heb je wel ervaring met kleurencommunicatie of LSD. Met kennis van je eigen denk- en communicatiestijlen ben je er nog niet. Want wat zijn eigenlijk de communicatiebehoeften van de ander? En hoe zet je het echt effectief in? Wat is de rol van het onbewuste brein hierin?

In dit artikel lees je meer over:

  • Verschillende denk- en communicatiestijlen;
  • Wat- en hoe vragen stellen – en de waarom-vraag schrappen;
  • De kracht van een stilte – en wat het doet in een brein;
  • Oordelen: wel of niet doen?;
  • Hoe je in complexe situaties spanning kan verminderen;
  • Hoe je goed kan blijven communiceren, ook als het voor jou oncomfortabel wordt.

De ‘bekende’ gesprekstechnieken

De basis van gesprekstechnieken herken je misschien wel in onderstaande ezelsbruggetjes.

  • LSD = Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. LSD mag je dus gebruiken.
  • OMA = Oordelen, Meningen en Adviezen. OMA kan je beter thuis laten.
  • ANNA = Altijd Navragen, Nooit Aannemen. Neem Anna dus wel altijd mee.
  • NIVEA = Niet Invullen voor een Ander. Lekker smeren dus.
  • OEN = Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Wees dus gewoon maar een OEN.
  • DIK = Denken in Kwaliteiten (of Denken in Kansen)

Toch blijft het altijd een uitdaging ze echt effectief in te zetten. Dit komt omdat het automatisch brein een grote rol speelt in de verwerking van informatie. Jouw brein neemt ook geregeld ongemerkt een loopje met je. Ontdek in onderstaande tips onmisbare handvatten om gesprekken in goede banen te kunnen leiden.

De belangrijkste gesprekstechnieken

1. Open vragen: wat en hoe

Wat- en hoe-vragen geeft je gesprekspartner de vrijheid een eigen richting te zoeken. Het zorgt ervoor dat je aansluit bij de belevingswereld van de ander. Je haalt hiermee informatie op een neutrale manier op. Een hoe-vraag breekt de weg open naar nieuwe mogelijkheden. Wacht dus nog even met het aandragen van een eigen oplossing, of het overtuigen.

2. Stiltes laten vallen

Hoe ongemakkelijk vind jij een stilte? Benut jij het al snel om de stilte op te vullen? Of denk je: hè, hè, eindelijk een rustig moment om alle informatie op een rij te zetten! Een stilte bewust inlassen (optellen, 1, 2, 3, 4, 5 etc) helpt om het scherpe randje van je eigen primaire reactie af te zwakken. Ook biedt de stilte ruimte aan een ander om aan te vullen.

3. Denkstijl herkennen

Bij gesprekstechnieken houd je ideaal rekening met de denkstijl van de ander. Hoe krijg je de volle aandacht en hoe voorkom je dat de ander afhaakt? Is de ander van de details of de hoofdlijnen? Handelt die naar waarden of naar meningen? Om effectief bruggen te slaan met een ander heb je ook kennis nodig van je eigen valkuilen.

Schrap de waarom-vraag in gesprekstechnieken

Waarom heb je dit gedaan?
Of: Wat maakt dat je hiervoor koos?

Een waarom-vraag is vaak goed bedoeld. Je wil meer weten over de beweegredenen van de ander. In een waarom-vraag zit echter ook vaak een lading. Een geschiedenis. Een oordeel. En bovenal: je brein interpreteert het als een aanval. Zet de waarom-vraag pas in bij echte verbinding. Of liever: voorkom waar kan.

Wat- en hoe-vragen

Dit zijn neutrale vragen. De ander krijgt het gevoel begrepen te worden. Ideaal vul je ze aan met een stilte. De sleutel: de ander het denkwerk laten doen!

Heb je wel eens het gevoel dat je hard moet werken in een gesprek? Dan zijn de wat- en hoe-vragen een uitkomst.

Denkstijlen herkennen en benutten

Type handelen
Ben je actiegericht? En maak je makkelijk besluiten? Ben je direct in je communicatie en houd je van beweging in de tent? Dan is de kans groot dat je in kleurencommunicatie wat van ‘rood’ hebt in je profiel. In een spanningsvolle situatie staat dit voor snel(ler) knopen doorhakken of (extra) beweging creëren.

Type analyseren
Wil je graag begrijpen wat anderen bedoelen of wat er gebeurt? Houd je van structuur en overzicht? Dit typeert de analytische denkstijl en correspondeert vaak met ‘blauw’. Je wilt ook weten: ‘hoe komt het dat ….?’ en zoekt naar logische verklaringen. In een spanningsvolle situatie hecht je vooral waarde aan feiten, in plaats van meningen. Emoties kun je wegrationaliseren.

Type toenaderen
Krijg je energie van informele contacten, zet je graag humor in en houd je verbinding en sfeer tussen mensen in de gaten? Met regelmaat met een lach op je gezicht sta je mogelijk te boek als benaderbaar en heb je een flinke dosis ‘geel.’ In een spanningsvolle situatie kun je nog wel eens besluiteloos blijven, maar ook weer tactvol communiceren tijdens conflict.

Type aanpassen
Beweeg je makkelijk mee met anderen, geef je ruimte aan de ander, ben je loyaal en kun je goed luisteren? Aanpassen is dan een van je kernkwaliteiten. In veel gevallen komt dit redelijke overeen met de kleur ‘groen’ in kleurencommunicatie.

Bij de meeste mensen zie je in een oncomfortabele, spanningsvolle situatie een hoofdstijl nadrukkelijker aanwezig in. Vaak zijn 1 of 2 van de denkstijlen het meest aanwezig. Een combinatie van denkstijlen van 3 of 4 is er ook.

Ik ben nu veel bewuster van mijn eigen communicatiestijl! Het geeft me meer mogelijkheden aan te sluiten op een ander, ook in moeilijke gesprekken.

”Wie-ben-jij” vragenkaarten

Met de Wie-Ben-Jij?-vragen voer je een héél ander gesprek, met onverwachte vragen en een lach. In te zetten als teambuilding, speeddaten of om collega's beter te leren kennen. Of een andere start van een bijeenkomst dan een traditioneel voorstelrondje.

Start nu met gesprekstechnieken:

Begin met andere vragen stellen!

We zijn vaak heel goed in vertellen wat we doen, in plaats van wie we zijn.

Of we vertellen al gauw aan elkaar wat de uitdagingen zijn.

Maar wie is de ander echt? Is er wel echte verbinding? Jij kan het wel zo ervaren, maar doet de ander dat ook? Elkaar kennen, is elkaar mogen, is elkaar vertrouwen, is elkaar gunnen. Oftewel: beter samenwerken. Kennis delen. Vrijwilligerswerk doen. Openheid. Een beter gesprek als het oncomfortabel wordt.

Met Start2Create zetten we de Wie Ben Jij? vragenkaarten in aan het begin van sessies of als teambuilding. Een lach gegarandeerd. En bovenal: je ontdekt echt nieuwe dingen van elkaar. Ook al werk je al jaren samen.

Oordelen uitstellen

Door een oordeel uit te stellen in gesprekstechnieken, voorkom je dat je een gesprek plat slaat. Bij ‘Ja, maar…’ veeg je – vaak onbedoeld – een opmerking of idee van tafel. Uit stellen van oordelen helpt aan meer openheid en creativiteit.

Of toch eens oordelen…?

Je onbewuste brein registreert al ver voordat je het bewust registreert: gevaar. Handig ’s avonds laat op straat of als je eens een bank binnen wandelt. Toch kan je een oordeel in je eerst volgend gesprek ook praktisch in zetten. Tip: breng het neutraal, te beginnen met ‘Het’ in plaats van ik.

  • ‘Het lijkt erop dat….’
  • ‘Het klinkt als…’
  • ‘Het voelt alsof je….’

Wees specifiek en zet je erover heen dat je er mogelijk naast zit. Dan hoor je het vanzelf wel. Vul aan met wat- en hoe-vragen, en geregeld een stilte.

Gesprekstechnieken trainen

Met Start2Create krijg je NIET de standaard gesprekstechnieken training. Zoals bakken theorie, of rollenspellen.

In de training gesprekstechnieken zet je je brein op een andere manier aan. In onze Academy is het onderdeel van de opleiding creatief denken met LEF en leiderschap. Incompany beginnen de trainingen vanaf 1 dag.

  • 4 typen denk-stijlen op basis van het brein (te koppelen aan de meeste kleurencommunicatie modellen);
  • Creatief denken om je brein op een andere manier aan te zetten;
  • Non-verbale communicatie & de mythes;
  • Praktische, interactieve oefeningen

Kortom, een wereld aan verrassende tools waarmee je gesprekken effectiever kan insteken.

Gesprekstechnieken trainen?

Niet direct van A naar B, maar uit de geijkte denkpaden. Zo activeer je de breinen op een andere manier. Resultaat? Nieuwe energie, doordat de mensen zelf hun aanpak of oplossing bedacht hebben.

Een incompany training gesprekstechnieken is mogelijk vanaf 1 dag, al zie je het meeste resultaat vanaf 2 dagen. Immers, zo is je brein meer getraind en kan je het toepassen in de verschillende contexten van werk.

Wij trainen o.a.:

  • Leidinggevenden
  • Sales professionals
  • Onderwijsprofessionals
  • Zorgprofessionals
  • Verenigingsondersteuners
  • Vrijwilligerscoördinatoren
  • Journalisten

 

En meer. Meer weten of een keer sparren? Neem dan contact op met Kyra (06 19836263 / kyra@start2create.nl)



    Waarom Start2Create?!

    Van ‘Ja, maar…’ naar ‘Ja en…! Denken in kansen en mogelijkheden in plaats van beperkingen. We dagen je uit anders te denken tijdens een strategische sessie, teambuilding sessie of bij het ontwikkelen van plannen voor je organisatie.

    Met Start2Create tref je geen standaard training van zenden, lang zitten en rollenspellen. Wat dan wel? Dynamische tools, een glimlach en de creatief denken methodiek. Altijd praktisch ingestoken.

    Programma's Start2Create

    Kyra van Leeuwen

    Speelde als golfster op de Europese Tour. Studeerde af in organisatiesociologie. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

    Etienne Verhoeff

    Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

    Start2Create
    Privacyoverzicht

    Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.