De Gezonde Wachtkamer

De gezonde wachtkamer

Wachtkamers bij huisartsen en fysio’s in Vlaardingen omgetoverd tot gezonde wachtkamers! Dit is een van de concrete uitkomsten van een sessie met creatief denken in Vlaardingen. Het plan is bedacht op een netwerkbijeenkomst waar sportverenigingen en organisaties uit welzijn en zorg bijeen kwamen. 

Hoe de ‘gezonde wachtkamer’ tot stand is gekomen? Lees het hier.

‘Gezond Oud Worden’ in Vlaardingen, zo heette de netwerkbijeenkomst waar Start2Create twee parallelle sessies draaide. Aan de hand van diverse creatief denken tools werden deelnemers op een andere manier met elkaar in contact gebracht en gingen zij aan de slag met gezamenlijke vraagstukken.

“Dat deden we met ruim 40 professionals uit de zorg, welzijn en sport èn inwoners,” vertelt Kyra van Leeuwen. “Op deze avond hebben we met diverse creatieve tools de boel letterlijk en figuurlijk in beweging gezet. Iedereen werkte in groepjes aan plannen. Mooi om te zien dat een van de ideeën echt tot stand is gekomen en zelfs opgepakt is door de krant.”

Absurd denken

‘Hoe zorgen we ervoor dat eerstelijnszorg- en welzijnsprofessionals bewegen meer als medicijn inzetten?’ Je kan ellenlang vergaderen over dit vraagstuk. En beren op de weg zien. Je kan ook een creatieve tool inzetten. Het doel: binnen een half uur tot meerdere concrete plannen komen, waar mensen zelf mee aan de slag willen.

“In de eerste ronde van de tool gingen alle groepjes helemaal los met absurd denken,” vertelt Kyra. “Even uit de gebaande denkpaden en niets hoeft realistisch te zijn. Sterker nog, we zijn juist op zoek naar onrealistische ideeën.”

Een groepje kwam met het idee om alle gebouwen in Vlaardingen waar wachtruimtes zijn (denk aan de huisarts, fysio, maar ook aan de kapper en het gemeentehuis), compleet om te toveren tot een gezonde en sportieve ruimte. Met fitness-apparaten, halters, ballen, video’s op schermen afspelen, muren vol inspiratie. Alle stoelen eruit, sporten terwijl je wacht met het zweet op je voorhoofd.

“Je ziet mensen met een lach buiten de vaste denkkaders ideeën ontwikkelen. Vanuit een onrealistisch concept ontstaan in de volgende stap, het concreet maken, hele realiseerbare dingen. Dat doe je door te kijken waar het idee voor staat of door het klein en behapbaar te maken. Zodat je er op korte termijn mee kan experimenteren.”

Uitkomst: De gezonde wachtkamer

Het concrete concept werd niet per sé alle wachtkamers in Vlaardingen groots verbouwen, maar:

  • Beginnen op een klein aantal plekken: bij de een huisartsenpraktijk en fysio alvorens het groter uit te rollen
  • De wachtkamer aankleden met simpele fitnessmaterialen zoals ballen, elastieken en een hoepel.
  • Informatie ter beschikking over hoe je gezonder kan worden.
  • Uitleg van de professionals over de oefeningen die je kan doen, eventueel in een filmpje dat op beeldschermen afgespeeld wordt.

“Na de netwerkbijeenkomst konden alle deelnemers van de avond intekenen op de plannen, om het verder uit te gaan werken,” vertelt Rick, trainer bij Start2Create. Die groep is nog eens bij elkaar gekomen, met Vlaardingen in Beweging, om het plan verder te concretiseren.

“De pilot startte op drie plekken in Vlaardingen,” aldus Gôkky Zeinstra van Vlaardingen in Beweging. “We zijn in gesprek gegaan met zorgverleners en zij konden zich hiervoor aanmelden. En de eerste gezonde wachtkamer was na een aantal contactmomenten een feit! Mensen komen zelfs eerder naar hun afspraak. Het advies is een half uur te bewegen per dag, zo hebben ze er al een kwartier op zitten. Het is ontzettend leuk om te zien dat dit uit de netwerkbijeenkomst is ontstaan.”

Gezonde wachtkamer

Twee jaar later: de gezonde wachtkamer is er nog steeds

“De investering was destijds een paar honderd euro per wachtkamer,” vertelt een enthousiaste Marvin Visser, directeur van Vlaardingen In Beweging. “De helft werd betaald door de gemeente en de andere helft door de zorgaanbieder zelf. En de gezonde wachtkamers zijn er nog steeds. Het allermooiste zou zijn als dit concept nog meer als een olievlek zou verspreiden. Het is namelijk niet alleen een andere omgeving waarin mensen wachten, ook de huisartsen hebben nu andere gesprekken met hun patiënten. In plaats van praten over enge ziektes gaan gesprekken nu veel meer over gezondheid en sporten. En dat is ook waar je naartoe wilt met elkaar. Een andere bewustwording van de eigen gezondheid.”