Een creatieve sessie is een (team)sessie waarbij je op zoek gaat naar nieuwe ideeën of oplossingen. Tijdens de sessie laat je het liefste de gebaande denkpaden los en kom je op die manier tot nieuwe inzichten.
Naast het genereren van nieuwe ideeën is een creatieve sessie ook teambuilding. Denken met een omweg zorgt voor een lach en een andere dynamiek in de groep. Met de juiste begeleiding kun je tot verrassende uitkomsten komen. “Zó! dat we daar niet eerder aan hebben gedacht!”
Begeleiding voor een creatieve sessie
Als mens zijn we geneigd pas een idee te pitchen als we er zeker van zijn dat het kans maakt. En vooral: niet afgeschoten gaat worden. Een gezamenlijke spelregel 'oordeel uitstellen' helpt aan meer ideeën. Buig de 'Ja, maar...' om naar 'Ja, EN.' Ga in eerste instantie ook voor de kwantiteit. Te snel toe werken naar kwaliteit zorgt ervoor dat oordelen een kansrijk idee vroegtijdig van tafel vegen.
Een tweede handvat is: schrap de waarom-vraag en gebruik hoe-vragen. Een waarom vraag wordt 9 van de 10 keer door het brein als een aanval beschouwd. Het laat je vooral terugblikken en verdedigen. Een hoe-vraag breekt de weg open naar denken in kansen. Een tip: hoe specifieker de vraag, hoe beter! Lange, wollige, abstracte zinnen met en/of erin kun je beter schrappen. Liever de creatieve sessie ophakken in kleine en korte vragen. KISS: Keep it Simple Stupid!
Start2Create heeft meer dan 40 tools om in te zetten in een creatieve sessie. Van praktische vraagstukken tot aan strategie en uitvoer. Of om onderlinge communicatie te versterken. De kunst bij het uitkiezen? Afgaan op de groep. Wat zijn de denkstijlen? Komt een bepaalde denktechniek niet te vroeg? Is het nuttiger nu juist op een uitkomst verder te gaan? Als facilitator heb je niet alleen de taak een tool effectief toe te passen. Ook in de context bepaalt het of je ermee kan slagen.
‘Ja, maar…’, ‘Dat kan niet’, ‘Dat hebben we al eens geprobeerd!’. Herkenbare uitspraken? Een oordeel hebben we allemaal. Door je oordeel toch uit te stellen, breekt de weg naar creativiteit makkelijker open. Van 'Ja, maar...' naar 'Ja, EN!'
Voor de sessie zelf is voorbereiding key.
In een effectieve creatieve sessie zet je mensen in een oplossingsgerichte modus. In plaats van continu kritiek, discussie of een Poolse landdag, wil je aan het einde van de rit iets bruikbaars hebben. En dat mensen tot actie overgaan.
Een effectieve sessie leidt ook tot een frisse blik, nieuwe energie en anders samenwerken.
Het valt of staat met hoe je het proces begeleidt.
Wil je zelf direct aan de slag met een effectieve sessie? Met een glimlach en een bak aan nieuwe inzichten? Schakel dan de facilitators van Start2Create in.
Een van de grote winsten van een creatieve sessie is verder te kijken dan de standaard oplossingen. De weg van A naar B – de bekende route met bekende oplossingen en de bekende discussies – doorbreek je door te denken via een omweg. Diverse creatieve tools uit de creatief denken methodiek bieden een houvast waarmee je tot gestructureerde interactie en nieuwe ideeën komt.
De sleutel van creatief denken tijdens sessies is het werken in pressure cookers. Door diverse rondes in te zetten met een maximale tijd, werken mensen gericht naar concrete oplossingen.
De tools zijn ook strategisch in te zetten tijdens een heidag.
Maandagochtend 9.00 de week beginnen met crimineel denken. Start2Create faciliteerde een sessie met zo’n twintig beleidsmedewerkers van gemeentes uit het hele land. Dit was onderdeel van een congres, waarbij de hele dag werksessies waren.
Door de creatief denken methodieken konden deelnemers op een effectieve en interactieve manier tot oplossingen komen.
Wat deze sessie nog meer opleverde dan concrete ideeën? Met elkaar netwerken op een andere manier. Er was ander onderling contact dan mensen van te voren verwachtten. Allemaal door in de huid te kruipen van Holleeder of Taghi.