Martine van de Veen (NTFU) en Maarten van Lanen (regio-afgevaardigde) blikken terug op de bijeenkomst. “Er waren meer uitkomsten dan gewoonlijk.” Hoe dit kan? Met Start2Create zetten zij een hele andere bijeenkomst neer dan gewoonlijk.
Wat was de aanleiding om deze bijeenkomst anders in te steken?
Martine: “We komen jaarlijks wel vaker bij elkaar, maar dan op de traditionele manier. Wij geven informatie, wij zenden. Als bond geef je informatie. En zij reageren daar dan op. We zijn als bond ook met de toekomst van de NTFU bezig, en daarvoor is draagvlak uiteraard belangrijk. We zochten een creatieve insteek waarbij we op een andere manier al onze inzichten bij elkaar konden leggen.”
Hoe kijken jullie terug op de sessie?
Maarten: “Ik wist van te voren eigenlijk niets van het programma. Ik dacht, ik laat me verrassen. Het begin, met de vragenkaartjes, dat leverde een hele andere kennismaking en leuke gesprekken op. Mensen vertelden vrij snel dingen aan elkaar, waar je het anders niet zo snel over hebt. De kaartjes gaan we ook inzetten in het eerst volgende regio-overleg. Dat maakt het minder statisch.”
Martine: “Ik vond het inspirerend en de praktische insteek werkte fijn. Door de tools ontstaat er ook ander onderling contact. Waar in een standaard vergadering vaak enkele mensen het meest aan het woord zijn, zag ik nu dat iedereen gedurende de hele dag input gaf. De deelnemers gingen naar huis met praktische handvatten en waardevolle inzichten. En dat waren punten die ze eigenlijk zelf hebben bedacht!”
Wat is jullie vooral bijgebleven?
Maarten: “Het was leuk, anders en nuttig! Er was een heldere leidraad door de dag. We werkten ook aan een programma met duidelijke opdrachten. Kijken naar hoe je iets juist niet moet doen, gaf ons goede inzichten. En stel dat je nou onbeperkt geld hebt, dat is me ook goed bijgebleven! Je gaat dan in de gekste dingen denken en om uiteindelijk tot plannen te komen.”
Martine: “Een van de uitdagingen is: hoe krijgen we een hogere opkomst op regio-overleggen? Alleen al de vraag omdraaien bracht ons waardevolle inzichten. Een goede spiegel was dat. Ik merkte aan de deelnemers dat zij met een heel andere blik hiernaar gingen kijken. Waarom doen we eigenlijk de dingen zoals we ze altijd hebben gedaan? Denk aan die vaste agendapunten. Bij de eerste regio-overleggen hebben ze die al los gelaten.”
Geen agenda op de regio-overleggen, hoe ziet het er dan uit?
Martine: “Door vraagstukken eerst op te halen en daarna een van de tools toe te passen krijg je een heel ander overleg. Je breekt dan uit het traditionele. Onze collega Michelle heeft eerder bij jullie een training gevolgd, waardoor ze zelf nu een aantal tools in kan zetten tijdens de overleggen. Ook de ‘Wie-ben-jij?’-kaartjes zetten we in.”
Martine, jullie hadden als doel ook input op te halen voor beleid 2020+.
Martine: “Ja. Wij als bond kunnen natuurlijk van alles verzinnen, maar het is juist belangrijk om te horen wat de regio-afgevaardigden wensen. We hadden uiteindelijk drie grote vellen vol. Iedereen stemde met stickers op de wensen en daar kwamen een vijftal punten uit. Door die in groepjes uit te weken en op een andere manier naar de toekomst te kijken verzamelden we hele waardevolle input.”
Maarten, wat merkte je aan het onderlinge contact?
Maarten: “Door het opsplitsen in kleinere groepjes ben je ook op een andere manier met elkaar bezig. Je zat steeds met een andere afgevaardigde in het groepje. En zo heb je ook contact met elkaar op een andere manier. Er waren ook meer uitkomsten dan gewoonlijk, door deze aanpak. Ik vond de bijeenkomst ontzettend nuttig!”