Creatieve modus

Heb je wel eens een fantastisch idee en wordt dat even fanatiek de grond in geboord door een collega? Of heb je juist moeite in een creatieve modus te komen? Ontdek hier hoe je je eigen creatieve modus, en die van anderen, kan aanwakkeren.

Hoe zet jij je creatieve modus aan?

Wat heb jij nodig om je eigen creativiteit aan te wakkeren, als je alleen thuis of alleen op kantoor werkt? Is het voldoende slaap, een bak koffie, een inspirerend krantenartikel of misschien wel bepaalde muziek? Doe het. Haal het erbij. En je kan nog meer doen.

De basis voor een creatieve modus

Daag jezelf eerst uit zo veel mogelijk ideeën te genereren. Laat je eigen oordeel daarbij niet in de weg staan. Ons brein is zo opgebouwd dat we geneigd zijn in de ‘Ja, maar…’ te schieten. Niet heel erg bevordelijk voor de creatieve modus, eigenlijk.

Door je oordeel uit te stellen en te gaan voor kwantiteit breek je al een groot deel van de creativiteit open. Ga in fase 2 pas vooral voor het maken van keuzes en kwaliteit. Convergeren is dat.

Ik heb geleerd om minder beren op de weg te zien, meer te denken vanuit hetgeen wel kan, en niet vanuit alles wat niet kan.

Rode Kaart

‘Ja, maar…’, ‘Dat kan niet’, ‘Dat hebben we al eens geprobeerd!’. Herkenbare uitspraken? Een oordeel hebben we allemaal. Door je oordeel toch uit te stellen, breekt de weg naar creativiteit makkelijker open. Van 'Ja, maar...' naar 'Ja, EN!'

Stel je oordeel eerst uit.

We hebben allemaal last van een oordeel. Het zit nou eenmaal in ons brein. Waar het ons helpt een giftige bes van een gezonde druif te onderscheiden, of om gevaar vroegtijdig te signaleren, kan het ook zijn dat je brein ongewenst met je aan de haal gaat.

En ongemerkt.

‘Ja, maar….’
‘Dat kan helemaal niet!’
‘Dat hebben we al eens geprobeerd.’

Voor je het weet blokkeert jouw creativiteit en dat van anderen. De Rode Kaart helpt je oordelen uit te stellen (wees gerust, later komt dat echt wel) en de creativiteit eerst open te breken.

Out-of-the-Box denken

Daag jezelf uit eens Out-of-the-Box te denken. Maar dan ook echt Out-of-the-Box. Bedenk eens een grote, gekke, onrealistische oplossing voor een uitdaging. Waarom dit al een eerste oefening is om in de creatieve modus te komen?

Vaak zijn we kampioen in alles meteen willen oplossen. In het uur vergadering dat we hebben, willen we snel naar de oplossing. En het liefst moet die ook perfect en doordacht zijn. Er mag niks aan schorten of risico in zitten. En sommige mensen hebben best wat moeite out-of-the-box te denken.

Toch hebben we goed nieuws voor je. Hoe vaker je je brein hierin traint, hoe beter je erin wordt.

Schakel de hulp in van Start2Create

Ik wil meer weten over creatief denken!Bel me terug.

    Hoe krijg je je team in een creatieve modus?

    Als je anderen wil aanzetten tot creatief denken, dan is ook het uitstellen van je eigen oordeel key. Door iets af te schieten en redenen te bedenken waarom iets niet zou lukken, demp je de creatieve modus van een ander.

    Stel daarentegen steeds de vraag: ‘En hoe kan het wel?’

    En verder:

    • Blijf als facilitator uit de inhoud.
    • Wijs een schrijver aan, zodat jij kan focussen op de groep. En dus meer regie hebt.
    • Schrap de post-its en gebruik flip-over vellen. Door de antwoorden groot op te (laten) schrijven op een vel, kunnen mensen elkaars antwoorden als inspiratie gebruiken. En is meeliften op elkaar makkelijker.
    • Laat de groep het denkwerk doen, houd je eigen ideeën nog even voor je.

    Zelf leren hoe je anderen in een creatieve modus zet?

    Dat kan. Wij geven de tools die wij zelf inzetten in sessies ook door, in de opleiding creatief denken. Je leert in deze vierdaagse meer dan alleen de stappen van de tools. Namelijk ook: faciliteren, groepen aansturen, presenteren en omgaan met weerstand.

    Meer over de opleiding

    Heb je vragen of wil je een keer sparren? Laat het hier weten!



      Kyra van Leeuwen

      Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

      Etienne Verhoeff

      Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.