Een brainstorm is vaak een creatieve sessie, waarbij je ideeën wil ophalen en concreet maken. Bedoeld om de creativiteit los te krijgen.
Toch is dat vaak een uitdaging. een brainstorm gaat traag of is saai. Of mensen schieten in oordelen. Ideeën blijken niet heel verfrissend. Of er is geen duidelijke opvolging. Herkenbaar? Ontdek hier vier tips voor je brainstorm.
En, onderaan de pagina kan je onze toolbox downloaden met praktische handvatten voor een innovatieve en leuke brainstorm.
Als mens schieten we vaak in oordelen. Zodra iemand een idee heeft, zijn er gelijk mensen die het plan afschieten. ‘Hebben we al gedaan’, ‘Werkt niet’, ‘Kost te veel geld!’.
Wat zou er gebeuren als iedereen gaat denken in de kansen van het idee? Iets niet meteen de grond in stampt? Meeliften, verbeteren, veranderen? De energie die het losmaakt zorgt ervoor dat je met energie gaat denken in kansen. En die vicieuze cirkel doorbreekt van onmogelijkheden.
Bouw op elkaar door met ‘ja, EN’, in plaats van ‘ja, maar…’. Door er concrete suggesties er bij te noemen, kan de ander daar ook weer op doorliften. Stel je oordeel uit en ga eerst voor kwantiteit, maak daarna pas de keuzes.
Twee mensen zijn het meest aan het woord. Een iemand wil ook wat zeggen, maar komt er niet tussen. Een ander komt er (eindelijk) tussen en idee wordt afgeschoten met: Ja, maar… dat kan niet, want…
Intussen kijken er twee verveeld op Funda en is de laatste nog een mailtje aan het versturen.
Effectief brainstormen begint met goede technieken, waarmee je niet alleen de creativiteit uit een groep haalt maar ook dat mensen geneigd zijn vrijuit te spreken.
De kans dat je een brainstorm met enthousiasme afsluit is groot. De kans is ook dat je weer overgaat tot de orde van de dag. Na enkele dagen (of weken) denk je terug aan al die leuke ideeën die bedacht zijn, maar waar niemand mee is gaan experimenteren.
Gebruik dan ook tien minuten van de brainstorm-tijd gericht op het een slag verder uitwerken van een concept. En dan:
Start2Create zet de creatief denken methodiek en zelf ontwikkelde tools in voor leuke en effectieve brainstorms. Zo kan je uit de geijkte denkpaden stappen en verder kijken dan de ‘gewone’ oplossingen. Bovendien haal je in kortere tijd meer input op, met een lach. Samen.
Wij kunnen de sessies begeleiden. Maar je kan ook zelf de technieken leren. Je leert zo’n 10 tools in onze opleiding creatief denken.