Er zijn veel vraagtechnieken om in te zetten tijdens gesprekken. Hier vind je meer over wat voor vragen je kunt stellen om meer uit gesprekken te halen.
Wat het inzetten van diverse vraagtechnieken je oplevert?
Op een gesloten vraag krijg je vaak een ‘ja’ of ‘nee’ als antwoord. Het kan ook een vraag zijn waarbij er een keuze is tussen antwoord A en antwoord B. De als-dan vraag is er ook: ‘als wij…, kunt u dan…?’
Voordeel van een gesloten vraag is dat je het gesprek meer sturing kan geven en het je snel heldere informatie verschaft.
Je kan ook bewust sturen op een vraag, waarop het antwoord ‘NEE!’ zal zijn. Wat dit doet in het brein van een ander? Meer autonomie in het gesprek en je kan daarmee ook de ander helpen zo eerder to the point te komen.
Het nadeel is weer dat je met te veel gesloten vragen het gesprek kan domineren of dat de ander het interpreteert als een kruisverhoor.
Wat en hoe vragen in de categorie open vragen leveren vaak de meeste informatie op. Degene die antwoord, heeft de ruimte meerdere kanten op te gaan. De bekendste zijn vragen die beginnen met Wat, Wie, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe. Hiermee is er ruimte voor de ander om (veel) informatie, kennis, inzichten en uitleg te delen.
Toch schuilt er een gevaar in waarom-vragen als je de kennis van het brein erbij pakt: het kan onbedoeld als een aanval ervaren worden! Voor je het weet schiet iemand in de verdediging. Of het voelt alsof er een oordeel in zit,
WAT en HOE vragen zijn het meest neutraal. Deze zo specifiek mogelijk stellen geeft de ander het gevoel beter begrepen te worden: de basis van verbinding.
Gekke vragen, diepgaande vragen, bijzondere en niet-alledaagse vragen: open vragen kun je op verschillende manieren stellen. Start2Create ontwikkelde de Wie-Ben-Jij?-vragenkaarten om je op weg te helpen aan andere en vaak verrassend leuke of bijzondere gesprekken.
De Wie-Ben-Jij? vragenkaarten geven een praktisch handvat om vragen te stellen aan elkaar op een andere manier.
Met de Wie-Ben-Jij?-vragen voer je een héél ander gesprek, met onverwachte vragen en een lach. In te zetten als teambuilding, speeddaten of om collega's beter te leren kennen. Of een andere start van een bijeenkomst dan een traditioneel voorstelrondje.
Elkaar kennen, is elkaar mogen, is elkaar vertrouwen, is elkaar iets gunnen. Wil je iets van iemand – vrijwilligerswerk, beter samenwerken, elkaar kunnen aanspreken – dan is verbinding de basis. Met de juiste vraagtechnieken zorg je ervoor dat de ander eerder het idee heeft gezien en begrepen te voelen.
Met een check-vraag check je de belevingswereld van de ander. Het helpt aannames te voorkomen en schept meer duidelijkheid en begrip. De kunst: stel hem neutraal en zonder oordeel. Bijvoorbeeld: "Klopt het dat...." of "Wat bedoel je met ...?"
Breek je je hoofd over welke vraag je moet stellen? Door simpelweg 1 woord vragend te herhalen dat eruit springt bij de ander, heb je soms al je meest krachtige vraag.
Vragen stellen kan goed bedoeld zijn. Toch is een stilte laten vallen ook een krachtige gesprekstechniek. Drie seconden kunnen al een hoop aanvullende informatie geven. Meteen een van de lastigste gesprekstechnieken voor jezelf, omdat je zelf ongemakkelijk kan worden van een stilte.