Vraagtechnieken

Binnen de gesprekstechnieken zijn er een hoop vraagtechnieken waarmee je meer uit een gesprek kan halen. Er zijn veel verschillende soorten vragen die je kan stellen. Je ontdekt het hier.

Verschillende soorten vraagtechnieken

Er zijn veel vraagtechnieken om in te zetten tijdens gesprekken. Hier vind je meer over wat voor vragen je kunt stellen om meer uit gesprekken te halen.

Wat het inzetten van diverse vraagtechnieken je oplevert?

  • Het helpt helderheid te scheppen in een gesprek;
  • Je kan richting geven aan een gesprek of regie (terug) pakken;
  • Je kan meer informatie uit de belevingswereld van de ander ophalen;
  • Doel en verwachtingen (taakgericht) duidelijk krijgen;
  • Het vermindert aannames en ruis op de lijn;

Vraagtechnieken: Gesloten vragen

Op een gesloten vraag krijg je vaak een ‘ja’ of ‘nee’ als antwoord. Het kan ook een vraag zijn waarbij er een keuze is tussen antwoord A en antwoord B. De als-dan vraag is er ook: ‘als wij…, kunt u dan…?’

Voordeel van een gesloten vraag is dat je het gesprek meer sturing kan geven en het je snel heldere informatie verschaft.

Je kan ook bewust sturen op een vraag, waarop het antwoord ‘NEE!’ zal zijn. Wat dit doet in het brein van een ander? Meer autonomie in het gesprek en je kan daarmee ook de ander helpen zo eerder to the point te komen.

Het nadeel is weer dat je met te veel gesloten vragen het gesprek kan domineren of dat de ander het interpreteert als een kruisverhoor.

Vraagtechnieken: Wat en hoe vragen

Wat en hoe vragen in de categorie open vragen leveren vaak de meeste informatie op. Degene die antwoord, heeft de ruimte meerdere kanten op te gaan. De bekendste zijn vragen die beginnen met Wat, Wie, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe. Hiermee is er ruimte voor de ander om (veel) informatie, kennis, inzichten en uitleg te delen.

Toch schuilt er een gevaar in waarom-vragen als je de kennis van het brein erbij pakt: het kan onbedoeld als een aanval ervaren worden! Voor je het weet schiet iemand in de verdediging. Of het voelt alsof er een oordeel in zit,

WAT en HOE vragen zijn het meest neutraal. Deze zo specifiek mogelijk stellen geeft de ander het gevoel beter begrepen te worden: de basis van verbinding.

Andere vraagtechnieken: Wie ben jij?

Gekke vragen, diepgaande vragen, bijzondere en niet-alledaagse vragen: open vragen kun je op verschillende manieren stellen. Start2Create ontwikkelde de Wie-Ben-Jij?-vragenkaarten om je op weg te helpen aan andere en vaak verrassend leuke of bijzondere gesprekken.

  • Ze kunnen zomaar helpen het ijs te breken bij een ongemakkelijke eerste ontmoeting;
  • Ervoor zorgen dat een sollicitant je beter leert kennen (en de sollicitant jou);
  • Je komt tot verrassend andere gesprekken met de collega die je al jaren kent;
  • Een opwarmer voor de breinen bij een teamsessie,  heidag of netwerkbijeenkomst;
  • En bovenal: plezier. Van teambuilding met je collega’s tot aan een lach aan de keukentafel thuis.

De Wie-Ben-Jij? vragenkaarten geven een praktisch handvat om vragen te stellen aan elkaar op een andere manier.

”Wie-ben-jij” vragenkaarten

Met de Wie-Ben-Jij?-vragen voer je een héél ander gesprek, met onverwachte vragen en een lach. In te zetten als teambuilding, speeddaten of om collega's beter te leren kennen. Of een andere start van een bijeenkomst dan een traditioneel voorstelrondje.

Wat andere vragen stellen oplevert

Elkaar kennen, is elkaar mogen, is elkaar vertrouwen, is elkaar iets gunnen. Wil je iets van iemand – vrijwilligerswerk, beter samenwerken, elkaar kunnen aanspreken – dan is verbinding de basis. Met de juiste vraagtechnieken zorg je ervoor dat de ander eerder het idee heeft gezien en begrepen te voelen.

  • Beter informatie delen met elkaar, of elkaar op de hoogte houden;
  • Betere inhoudelijke gesprekken voeren;
  • Niet meteen wroeten in de pijn of een lastig gespreksonderwerp, maar in stappen kunnen toewerken naar openheid, feedback of oplossingen;
  • Blijvend werken aan teambuilding, ook tijdens het koffiemoment of de wandeling met collega’s.

Andere soorten vraagtechnieken

Check-vraag

Met een check-vraag check je de belevingswereld van de ander. Het helpt aannames te voorkomen en schept meer duidelijkheid en begrip. De kunst: stel hem neutraal en zonder oordeel. Bijvoorbeeld: "Klopt het dat...." of "Wat bedoel je met ...?"

Een vraag met 1 woord

Breek je je hoofd over welke vraag je moet stellen? Door simpelweg 1 woord vragend te herhalen dat eruit springt bij de ander, heb je soms al je meest krachtige vraag.

Stil!

Vragen stellen kan goed bedoeld zijn. Toch is een stilte laten vallen ook een krachtige gesprekstechniek. Drie seconden kunnen al een hoop aanvullende informatie geven. Meteen een van de lastigste gesprekstechnieken voor jezelf, omdat je zelf ongemakkelijk kan worden van een stilte.

Wat doet Start2Create?

In de sessies met Start2Create stap je in de wereld van anders denken. Vraagstukken en uitdagingen vlieg je op een onverwachte manier aan. Dat doen we met o.a. de Creatief Denken methodiek en kennis van het brein. Met de tools kom je in korte tijd tot nieuwe inzichten en concrete uitkomsten. Het is teambuilding en samenwerking versterken.

In Start2Create Academy tref je de trainingen of opleidingen, zodat je het zelf kun toepassen. Je leert brainstormtechnieken en strategische tools toepassen met groepen. De gesprekstechnieken tijdens een overleg, of in 1-op-1 gesprekken in de follow-up helpen je te werken aan actiegericht vergaderen, meer openheid, teamontwikkeling, vernieuwing, eigenaarschap en meer.

Naar de training gesprekstechnieken

Kyra van Leeuwen

Speelde als golfster op de Europese Tour. Studeerde af in organisatiesociologie. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

Etienne Verhoeff

Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

Start2Create
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.