Creatieve vaardigheden trainen
Creativiteit is te trainen. Het is het aanmaken van nieuwe verbindingen in je brein. Nieuwe wegen ontdekken. Geijkte denkpaden verlaten en nieuwe wegen ontdekken. Het goede nieuws? Je brein kan je tot laat in je leven blijven trainen èn er zijn praktische tools.
De vraag is, blijf je het doen zoals je het altijd hebt gedaan? Of durf je je creatieve vaardigheden echt te gaan benutten?
Van neurobics en oordeel uitstellen, tot aan meeliften en andere vragen stellen. Ontdek hier hoe.
Neurobics: gym voor je brein
Je creatieve vaardigheden trainen kan al op kleine, simpele manieren. Ooit wel eens gehoord van neurobics? Dat zijn brein-oefeningen.
Denk aan:
- Je naam schrijven met je niet-dominante hand
- Of gewoon ‘doodlen’ met je niet-dominante hand terwijl je studeert
- Je sport uitoefenen met je niet-dominante kant
- Squatten terwijl je je oorlellen beet hebt (ja, zonder gewichten is wel handig)
Met een paar bewegingen maak je al bergen nieuwe neuronen aan!
Oordeel uitstellen
Voor je het weet heb je ergens een oordeel over. Of, soms heb je het niet eens zo snel door van jezelf. Oordelen kan ook in een sessie voorkomen.
Hoe vermijdt je dit? Laat allereerst je eigen oordeel achterwege als je een meeting of sessie begeleidt! Leg ook dat ‘oordeel uitstellen’ een van de spelregels is. Mensen herkennen een oordeel dan eerder en kunnen elkaar ook op het oordelen wijzen. Zo hoef je niet steeds zelf als politieagent op te treden ;-).
Meeliften helpt creatieve vaardigheden trainen
Meeliften is eigenlijk associëren. Als een iemand iets roept, kan een ander erop meeliften. Ook gekke antwoorden kunnen juist tot onverwachte en originele oplossingen leiden. Meeliften gebeurt eigenlijk bij elke creatieve tool. Of je nu in een grote groep zit en met elkaar ideeën ophaalt, of in een klein groepje iets geks – of juist iets concreets – aan het uitwerken bent.
Een voorbeeld van meeliften
We kwamen een keer deze creatief denken vraag tegen: ‘Hoe zorgen we voor een gastvrij ontvangst op onze zwemvereniging?’. Stap 1 was groot en absurd te denken.
Een out of the box idee dat iemand riep: ‘We zetten een olifant neer bij de ingang!’. Daarop konden mensen bij het concreet maken (stap 2) verrassend goed op meeliften.
De echte olifant werd een nep-olifant. Dit werd een groot bord bij de ingang. En dit werd weer een route van kleine olifanten-bordjes op het hele complex. Vanaf de parkeerplaats tot aan het gebouw kom je bordjes tegen die met de slurf wijzen naar bijvoorbeeld de kantine of kleedkamers. De slurf werd een pijl. De route over het complex werd duidelijk aangegeven.
En terug naar een gastvrij ontvangst: je raakt nooit meer de weg kwijt!
Dus hoe gek iets ook klinkt in eerste instantie, het kan tot geweldige oplossingen leiden.
Meeliften kan je goed trainen. Ontdek het ook in ons andere artikel over scenariodenken.