Vrijwilligersmanagement

In de online module Vrijwilligersmanagement, ontwikkeld door Start2Create, vind je een schat aan inspiratie, tips en handvatten voor jouw sportvereniging.

Online module vrijwilligersmanagement

Ben je als vereniging op zoek naar meer handjes? En als je eenmaal handjes hebt, hoe zet je hen dan in? En hoe houd je je vrijwilligers tevreden?

Start2Create heeft deze module ontwikkeld samen met NOC*NSF.

Een oproep op de website, een vakje aanvinken op een formulier als je net lid bent, mensen aanspreken. Misschien heb je al van alles geprobeerd om mensen actief te krijgen als vrijwilliger, maar levert het niet voldoende op. Of, als je wel handjes hebt, kan die hele boel aan vrijwilligers managen ook nog best een klus zijn.

Vrijwilligersmanagement door creatieve tools

In deze module dagen we je uit om op een andere manier naar vrijwilligersmanagement op je vereniging te kijken. Wel op een iets andere manier dan je zou verwachten. Met o.a. creatief denken. Dat doen we voor het eerst online! We laten je met enkele praktische tools de vereniging in gaan. Je blijft niet alleen achter je computer zitten! We bieden we je ook inspiratie en tips om je op weg te helpen.

Ontdek wat creatief denken voor jouw vereniging kan betekenen.

Meer over de creatief denken methodiek

Wat heb je aan Vrijwilligersmanagement?

Als je (bijna) elke dag met je vereniging bezig bent, is het wel eens een uitdaging met een andere, frisse blik naar je vereniging te kijken. Of uit vaste denkpatronen te stappen. Je zoekt oplossingen, maar komt niet tot nieuwe ideeën. Je gaat met mensen in gesprek, maar hoort vooral de problemen in plaats van werkende oplossingen.

Dit is waar Dimmers zich onderscheiden van Dippers. Denken in Mogelijkheden vs. Denken in problemen.

 

“Als je doet wat je deed, krijg je wat je had.”

En de kans is groot dat als je naar nieuwe ideeën of oplossingen zoekt je een van deze uitspraken een keer tegen komt:

  • Ja, maar…
  • Dat kan niet…
  • Dat hebben we al eens geprobeerd…
  • Dat kost te veel geld!

De weg naar een oplossing of nieuw idee is als het ware geblokkeerd. Dit doorbreken is de kunst, zodat je tot een plan van aanpak en actie kunt komen.

Na alle ideeën verzamelen voor vrijwilligersbeleid, is het de volgende stap in onze aanpak: focus aanbrengen.

In de fysieke sessies ontdek je welk plan van aanpak voor de komende 3 jaar voor jouw vereniging kan werken.

Waarom een online module Vrijwilligersmanagement?

Met deze module heb je de vrijheid om onderdelen in je eigen tempo op te pakken. Je begint wanneer je wilt, je stopt wanneer je wilt. Je zit niet vast aan verplichte opdrachten of vast geplande bijeenkomsten, maar kan de dingen eruit pakken die je interessant en bruikbaar voor je vereniging vindt. Je past de opdrachten ook toe wanneer het jou en anderen uitkomt. Als bestuur, of juist met andere mensen van de vereniging, zodat je als bestuur niet alles zelf hoeft te doen.

Fysieke sessies met Start2Create

Is deze module ook in een fysieke sessie te volgen? Jazeker!

Tip: vraag de sessie “Welkom op de Club” van Start2Create aan bij je lokale sportorganisatie. Je hebt dan altijd de facilitators voor de groep die opgeleid zijn in de creatief denken methodiek.

Je doet in een fysieke sessie niet alleen ideeën op, je ontdekt ook wat het doet met mensen. De energie, de dynamiek, het enthousiasme. En vooral: elkaar beter leren kennen en een opstap maken naar samenwerken.

Het proces van anders denken – met elkaar – leidt tot geheel andere uitkomsten dan je van te voren verwacht. Eye-openers, concrete ideeën en een lach gegarandeerd.

Wie ben jij? – De basis voor vrijwilligersmanagement

Toen we tien jaar geleden met onze sessies in de sport begonnen, kwamen mensen van diverse verenigingen bij elkaar. Mensen stapten binnen, stelden zich aan elkaar voor (Hoi, ik ben Piet…) en vervolgens hoorde je het verhaal van alle problemen op de club. Dat keer 20. Dat kon anders, bedachten we!

Daarom introduceerden we de Wie-ben-Jij?-kaarten. Standaard reacties na het inzetten hiervan: LEUK! En: “Het maakt de drempel lager een gesprek te voeren met een nieuw iemand.” En ook: ‘Nou, ik kende Piet al 20 jaar maar ik heb weer andere dingen van hem ontdekt.’

”Wie-ben-jij” vragenkaarten

Met de Wie-Ben-Jij?-vragen voer je een héél ander gesprek, met onverwachte vragen en een lach. In te zetten als teambuilding, speeddaten of om collega's beter te leren kennen. Of een andere start van een bijeenkomst dan een traditioneel voorstelrondje.

Ik kreeg al vrij snel het gevoel iedereen al langer te kennen, hoewel ik maar 1 persoon al kende!

Eén sessie vrijwilligersmanagement is geen

In sessie 1 ervaar je een aanzet tot anders denken. Helaas, je hebt binnen 2 à 2,5 uur nog geen beleid voor de komende jaren. Of alle antwoorden op de deelvraagstukken. Wel kan je met een compleet andere blik kijken naar uitdagingen en tot een bak aan nieuwe ideeën en oplossingen komen.

De vraag is nog wel: hoe nu verder?

In sessie 2 vind je daar antwoord op. Vanuit alle oplossingen en ideeën weet je focus aan te brengen voor het komende jaar en verder. De kwartaalthema’s geven je bestuur en commissies focus – en een glimlach. Een groot gedurfd doel voor over 3 jaar is waar je je hele Vrijwilligersmanagement aan kan ophangen.

Je zult merken dat de ideeën waar jij enthousiast over bent, of waarvan jij vindt waar kansen liggen, nog niet van een ander zijn. Overtuigen is nog niet het antwoord. Anders vergaderen wel. Uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN!’

Tip 1 bij vrijwilligersmanagement: de vraag scherp formuleren

Hoe concreter de vraag, hoe beter. De antwoorden worden ook concreter en er zijn meer ‘Oja! Dat kan ook! – momenten. Hoe algemener de vraag, hoe algemener ook de antwoorden zijn en concrete acties zullen dan eerder uitblijven.

  • Hoe komen we aan een wachtrij aan vrijwilligers?
  • Hoe zorgen we ervoor dat we over 3 jaar altijd genoeg trainers hebben?
  • Hoe laten we zien welke kleine vrijwilligerstaken er zijn?
  • Hoe kunnen we in contact komen met ouders van jeugdleden?
  • Hoe kunnen we op een unieke manier laten zien wat een bestuurslid doet?

Start2Create leidt al ruim 10 jaar sportprofessionals op om clubs te ondersteunen. Uit de traditionele adviesrol en geen Met de kennis van het brein en uit de geijkte denkpaden.

Heel blij met de tools uit de opleiding. Louter positieve reacties van de deelnemers: “Ik had niet verwacht dat het zo’n leuke avond zou worden”, dat soort feedback kregen we! - twee clubondersteuners

Kyra van Leeuwen

Speelde als golfster op de Europese Tour. Studeerde af in organisatiesociologie. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

Etienne Verhoeff

Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

Start2Create
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.