De moeilijkheid van goede voornemens
Waarom mislukken goede voornemens? Is het gebrek aan wilskracht of gewoon het leven dat tussen onze intenties komt? Aan het eind van het jaar kunnen we vaak niet meer dan een verlanglijstje met onvervulde beloftes overleggen.
Voor je het weet beland je in het denken van A naar B. Hoe kom dit toch? We vermoeden dat ook dit te maken heeft met je automatische brein. De hang naar dat wat je gewend bent. En vooral schieten in excuses als ‘Ja, maar…’
Dus, niet anders dan je van ons gewend bent, stellen wij de vraag:
#jaEN hoe kan het wel?
5 tips tot een succesvol jaar
1. Maak je voornemens concreet
Weg met vage voornemens! Richt je aandacht op meetbare doelen. In plaats van ‘meer sporten’, stel jezelf voor om elke week twee keer te gaan joggen. Door specifiek te zijn, maak je je doelen behapbaar en haalbaar.
2. Focus je op één voornemen
Meer is niet altijd beter. Concentreer je op één doel dat er echt toe doet voor jou. Door je energie te bundelen, vergroot je de kans op succes. Dus, in plaats van een lijst met tien voornemens, kies je er één waar je vol voor gaat! Less is more.
3. Een gewoonte veranderen doe je niet zomaar
Het duurt gemiddeld 66 dagen voordat een nieuwe gewoonte is ingesleten. Geef jezelf de tijd en wees geduldig. Zet kleine, consistente stappen. Of het nu gaat om gezonder eten of vroeger opstaan, verandering begint met doorzetten en een focus op de lange termijn.
4. LEF
Je hoeft zeker niet voor een heldhaftige bucketlist te gaan komend jaar. Wat unieke, uitdagende en verrassende doelen je wèl kunnen brengen is denken en handelen buiten je vaste denkpatronen. Iets gedurfds kan de grenzen van je comfortzone (en denkkaders) oprekken.
5. Beloon jezelf ook af en toe
Een succesvolle reis verdient beloningen. Gun jezelf af en toe een moment van vieren wanneer je een mijlpaal bereikt. Dit creëert positieve associaties met je voornemens en motiveert je om door te gaan.
Niet alles tegelijk
Voordat je gedemotiveerd raakt iets een heel jaar te ‘moeten’ doen, of heel veel te moeten doen, kijk of het je helpt met persoonlijke kwartaaldoelen te werken.
Stel dat je gezonder wilt gaan leven. Geef jezelf dat in kwartaal 1 de tijd meer te wandelen. Te beginnen met 4000 stappen méér per dag dan je nu doet. Hoogleraar Erik Scherder benadrukt ook dat vanaf dit aantal, je al een aanzienlijk aantal gezondheidsrisico’s vermindert.
En: 66 dagen voordat je een gewoonte enigszins in je systeem zit, weet je nog?
In kwartaal 2 zet je je zinnen op minder suikers. Ken je de suikerzakjes van Giraffe Coffee Roasters? Geef het een week de tijd en je bent gewend aan koffie zonder suiker.
Het zijn slechts voorbeelden. We zien het geregeld in organisaties die we begeleiden: te veel doelen en te grote doelen leiden tot een soort verlamming. Je raakt overweldigd, je haalt je doel niet en je gooit de handdoek in de ring. Daarom werken we met Start2Create dan ook met compacte jaarplannen en afgepelde doelen en concepten.
Een goed voornemen kan altijd
Een goed voornemen is niet beperkt tot januari. Het kan op elk moment beginnen. Misschien wil je leren schilderen, een nieuwe taal oppikken of gewoon meer lachen. Elk moment is een nieuw begin, en de kracht van verandering ligt in jouw handen.
Deel je successen, vier je overwinningen, en herinner jezelf eraan dat elke dag een kans is om opnieuw te beginnen.
#jaEN, hoe kan het wel in 2024?